Hoe kies je de juiste thuisbatterij?

Hoe kies je de juiste thuisbatterij?

Kies een zonnebatterij als je zonnepanelen hebt.

autonome_energieopslag.png

Een thuisbatterij in samenwerking met je zonnepanelen laat toe om overdag opgewekte energie 's avonds of 's ochtends te gebruiken, wanneer je het meeste elektriciteit verbruikt. Dit vermindert ook je afhankelijkheid van het elektriciteitsnet en bespaart kosten.

Om je installatie optimaal te benutten, moet deze goed afgestemd zijn. Hierdoor kan je tot wel 70% van je eigen energie verbruiken!

Maar welke batterij past het best bij jouw behoeften? En hoe kies je de juiste capaciteit om je huis zo energie-onafhankelijk mogelijk te maken?

Welke criteria moet je overwegen bij het kiezen van een opslagbatterij?

Het aantal cycli

De term 'cycli' verwijst naar hoe vaak de batterij kan worden opgeladen en ontladen voordat deze moet worden vervangen. Hoe meer cycli een batterij aankan, hoe langer hij meegaat. Let dus op het aantal cycli dat de fabrikant garandeert, want dit bepaalt de levensduur van de batterij.

De opslagcapaciteit

De opslagcapaciteit van een batterij wordt uitgedrukt in Wh (wattuur). Dit geeft aan hoeveel energie de batterij kan bevatten. Het is belangrijk om deze capaciteit af te stemmen op je energieverbruik en de productie van je zonnepanelen.

De autonomie van een zonnebatterij

Autonomie verwijst naar hoe lang de batterij energie kan leveren zonder opnieuw te moeten worden opgeladen. Dit varieert meestal tussen 2 en X dagen, afhankelijk van je dagelijkse energieverbruik.

Het batterijvermogen

Het vermogen van de batterij is de maximale hoeveelheid energie die deze kan leveren. Het is belangrijk om dit vermogen af te stemmen op je zonnepanelen om te zorgen dat je overdag kunt opslaan en 's nachts kunt gebruiken.

De werking van de thuisbatterij | zonnepanelen wekken energie op die opgeslagen wordt door de batterij waarna deze afgegeven wordt naar elektrische apparaten

Optimaliseer je zonne-installatie

Om het meeste uit je zonnepanelen te halen, moet je rekening houden met het energieverbruik gedurende het hele jaar. Een goed geoptimaliseerde installatie kan ongeveer 3 kWh energie per dag produceren per 1 kWc aan zonnepanelen.

Verdieping in de criteria voor het kiezen van een zonnebatterij

Een belangrijk aspect bij het kiezen van een zonnebatterij is de technologie die wordt gebruikt voor de batterijen. Er zijn verschillende soorten batterijtechnologieën beschikbaar, zoals loodzuur, lithium-ion, en flowbatterijen, elk met hun eigen voor- en nadelen.

Loodzuur batterijen: Deze zijn over het algemeen goedkoper in aanschaf, maar hebben een kortere levensduur en minder diepe ontladingen dan lithium-ion batterijen.

Lithium-ion batterijen: Deze bieden een hogere energiedichtheid, wat betekent dat ze meer energie kunnen opslaan bij een lager gewicht en volume. Ze hebben ook een langere levensduur en kunnen diepere ontladingen aan, wat ze geschikt maakt voor intensief gebruik.

Flowbatterijen: Deze technologie staat bekend om zijn lange levensduur en mogelijkheid om grote hoeveelheden energie op te slaan. Ze zijn echter vaak duurder en complexer in onderhoud.

Bij het evalueren van de technologie is het ook belangrijk om te kijken naar de garantievoorwaarden van de fabrikant, met name wat betreft het aantal cycli dat de batterij kan doorlopen voordat deze moet worden vervangen.

Hoe groot moet de opslagcapaciteit van je zonnebatterij zijn?

De opslagcapaciteit van een batterij moet worden afgestemd op je specifieke energieverbruik en de productie van je zonnepanelen. Om dit te berekenen, moet je een gemiddelde dagelijkse energieproductie van je zonnepanelen vaststellen en bepalen hoeveel daarvan je wilt opslaan voor later gebruik.

Stel dat je zonnepanelen gemiddeld 10 kWh per dag produceren en je wilt ongeveer 70% van deze energie zelf verbruiken. Dan heb je een batterij nodig die minimaal 7 kWh kan opslaan om te kunnen voldoen aan je energiebehoeften tijdens de avonden en 's nachts. Hoe lang moet de autonomie van je zonnebatterij zijn?

De autonomie van een batterij is het aantal dagen dat deze energie kan leveren zonder opnieuw te moeten worden opgeladen. Dit is vooral belangrijk tijdens periodes van minder zonlicht, zoals in de winter of bij bewolkte dagen.

Als je bijvoorbeeld een autonomie van 3 dagen wilt hebben en je dagelijks gemiddeld 10 kWh verbruikt, heb je een batterij nodig die minstens 30 kWh kan opslaan om te kunnen voldoen aan je energiebehoeften tijdens dagen met minder zonlicht. Hoe kies je het juiste batterijvermogen voor je zonne-installatie?

Het batterijvermogen moet worden afgestemd op je energiebehoefte tijdens piekuren van energieverbruik, zoals 's avonds wanneer de zon niet schijnt. Dit vermogen wordt vaak bepaald door de capaciteit van je omvormer, die de elektrische stroom van je zonnepanelen omzet.

Zorg ervoor dat je batterij het vermogen heeft om het overschot aan zonne-energie op te slaan dat gedurende de dag wordt geproduceerd en dat deze energie kan worden gebruikt wanneer je het nodig hebt, zoals 's avonds of tijdens piekuren van energieverbruik. Hoe optimaliseer je je zonne-installatie voor maximale efficiëntie?

Een goed geoptimaliseerde zonne-installatie maakt gebruik van geavanceerde technologieën, zoals slimme omvormers en monitoringssystemen, om de energieproductie te maximaliseren en het energieverbruik te optimaliseren.

Slimme omvormers passen zich automatisch aan aan de veranderende omstandigheden van je zonnepanelen, zoals variaties in zonlicht en temperatuur, om een optimale energieopbrengst te garanderen.

Monitoringssystemen geven je real-time informatie over de prestaties van je zonne-installatie, zodat je eventuele problemen snel kunt identificeren en oplossen om de efficiëntie te verbeteren.

verlaag je energierekening door het winnend team van zonnepanelen, thuisbatterij en een warmtepomp


Conclusie

Het kiezen van de juiste zonnebatterij vereist een grondige evaluatie van je energieverbruik, zonne-energieproductie en de technische specificaties van de batterij. Door deze criteria zorgvuldig te overwegen, kun je een batterij selecteren die perfect past bij jouw behoeften en je helpt om energie-efficiënt en kostenbesparend te zijn.

Neem contact op met onze experts voor meer info!

Vraag jouw persoonlijke Energreen offerte aan

Ontvang nu moeiteloos jouw persoonlijke offerte door de perfecte configuratie te berekenen met slechts enkele klikken. Maak de overstap naar groene energie eenvoudig en ontdek hoeveel je kunt besparen!

© 2024 Energreen. All rights reserved.