Terug

Hoe verhoog je je verbruik met thuisbatterijen?

header_thuisbatterij.png

Verbeter je zelfverbruikspercentage met energieopslagbatterijen

Zonnepanelen zijn een rendabele investering. Ondanks de stijgende kosten voor een gemiddelde installatie en de aangekondigde stopzetting van het compensatiesysteem, blijven ze zeker een optie ten opzichte van fossiele brandstoffen. Met een rendement van meer dan 6% bieden ze veruit een hoger rendement dan spaarrekeningen.

Maar wist je dat je deze investering nog interessanter kunt maken door je zelfverbruik te verhogen? Hoe meer energie je zelf verbruikt die je zelf hebt opgewekt, hoe minder elektriciteit je van je energieleverancier hoeft te kopen.

Ontdek hoe je je zelfverbruik kunt verhogen met thuisbatterijen voor energieopslag.

rendabel_thuisbatt.png

Energieopslag en thuisbatterijen | Energreen

Wat is zelfverbruik? Het principe van zelfverbruik is om de energie die je zonnepanelen produceren op het moment van productie te gebruiken, zonder deze terug te leveren aan het netwerk.

Gemiddeld gebruiken we slechts ongeveer 30% van de elektriciteit van onze zonnepanelen op het moment van productie. De overige 70%, die niet direct wordt gebruikt, wordt teruggevoerd naar het netwerk.

Door te investeren in een thuisbatterij en deze "overtollige" energie op te slaan, kun je je zelfverbruik verhogen tot wel 80%.

Hoe werkt zelfverbruik met een batterij? Om elektriciteit te produceren hebben zonnepanelen zonlicht nodig. De hoeveelheid zonlicht varieert gedurende de dag en ook per seizoen. Elektriciteit die niet direct wordt gebruikt, wordt beschouwd als overtollig. Dit kan ofwel in het distributienetwerk worden ingevoerd, ofwel worden opgeslagen in een thuisbatterij.

Als je elektriciteit teruglevert aan het netwerk: ⇒ Het overschot aan geproduceerde elektriciteit wordt dus in het distributienetwerk ingevoerd.

In Brussel en Vlaanderen compenseert je leverancier je voor de teruggeleverde energie: dit wordt het injectietarief genoemd. In Wallonië draait je meter tot 31/12/2023 achteruit wanneer je elektriciteit injecteert en tot 2030. Je draagt bij aan het gebruik van het netwerk via het prosumertarief. Als je een tweevoudige meter hebt, wordt dit tarief aangepast op basis van je werkelijke zelfverbruik. Voor installaties die na 1/1/2024 zijn aangesloten, is het prosumertarief niet langer van toepassing. Je leverancier compenseert je ook voor de teruggeleverde energie via het injectietarief. Als je je elektriciteit opslaat: ⇒ Het overschot aan elektriciteit wordt opgeslagen in een batterij en kan 's nachts of wanneer er niet genoeg zonlicht is, worden gebruikt.

werking_thuisbatterij.png

Hoe werkt een energieopslagbatterij? Een thuisbatterij stelt je in staat om tijdelijk de elektriciteit op te slaan die je zonnepanelen produceren als je deze niet direct gebruikt. Op deze manier wordt deze niet teruggevoerd naar het netwerk. Je kunt dus elektriciteit opslaan wanneer je installatie te veel produceert.

Je kunt ook je batterij gebruiken wanneer je panelen te weinig of helemaal geen elektriciteit leveren (avond, nacht of slecht weer). Er is echter een limiet aan hoeveel energie je kunt opslaan: soms produceer je op zeer zonnige dagen meer elektriciteit dan de batterij kan opslaan. In dat geval wordt het overschot weer in het netwerk ingevoerd.

Op het moment dat de batterij weer leeg is, moet je elektriciteit van het net halen. Bedenk wel dat de inhoud van een batterij je slechts enkele dagen kan helpen. Je kunt dus niet alle overtollige elektriciteit die je in de zomer produceert, opslaan om in de winter te gebruiken. Maar dit weerhoudt een thuisbatterij er niet van om een van de meest effectieve manieren te zijn om je zelfverbruik te verhogen.

Voordelen van een batterij voor zelfverbruik Investeren in een batterij biedt vele voordelen:

  • Rendabiliteit van zonnepaneleninstallatie verhogen
  • Verlagen van elektriciteitskosten op de factuur
  • Minder afhankelijk zijn van het energienet, omdat je minder energie afneemt
  • Financiële bescherming tegen schommelingen op de marktprijzen
  • Gebruik maken van hernieuwbare energie

Vraag jouw persoonlijke Energreen offerte aan

Ontvang nu moeiteloos jouw persoonlijke offerte door de perfecte configuratie te berekenen met slechts enkele klikken. Maak de overstap naar groene energie eenvoudig en ontdek hoeveel je kunt besparen!

© 2024 Energreen. All rights reserved.