Terug

Hoe werkt een batterij voor zonnepanelen?

Heb je zonnepanelen geïnstalleerd en wil je je energie-autonomie verbeteren?

batterij_blogartikel_afbeelding.jpg

Ontdek hoe een batterij voor zonnepanelen je kan helpen om je energiekosten te verlagen en je energieverbruik te optimaliseren.

werking-thuisbatterij.jpg

Wat is een batterij voor zonnepanelen?

Een batterij voor zonnepanelen, ook bekend als energieopslagsysteem of thuisbatterij, wordt geplaatst tussen de omvormer van je zonnepanelen en je elektriciteitsmeter. Het stelt je in staat om overtollige energie die gedurende de dag wordt geproduceerd op te slaan, zodat je deze later kunt gebruiken wanneer je zonnepanelen niet actief zijn, zoals 's avonds of 's nachts.

Dit zorgt voor maximale zelfconsumptie van de opgewekte energie, waardoor je minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet en je energierekening verlaagt. Bovendien biedt een thuisbatterij een betrouwbare energievoorziening tijdens stroomuitval en draagt het bij aan een duurzamer energieverbruik door je ecologische voetafdruk te verkleinen.

Hoe kies je de juiste batterij?

Bij het kiezen van een thuisbatterij zijn er verschillende belangrijke factoren om rekening mee te houden:

  • Capaciteit:

Dit geeft aan hoeveel energie de batterij kan opslaan, gemeten in kilowattuur (kWh). Een hogere capaciteit betekent meer opslagmogelijkheid voor later gebruik.

  • Uitgangsvermogen:

Dit is de hoeveelheid energie die de batterij direct kan leveren, uitgedrukt in kilowatt (kW). Een hoger vermogen maakt het mogelijk om meerdere elektrische apparaten tegelijkertijd van stroom te voorzien.

  • Maximale ontladingscapaciteit:

Dit geeft aan tot welk percentage je de batterij veilig kunt ontladen zonder schade te veroorzaken. Een hogere maximale ontladingscapaciteit biedt meer flexibiliteit en kan de levensduur van de batterij verlengen.

  • Efficiëntie:

Het rendement van de batterij geeft aan hoeveel van de opgeslagen energie daadwerkelijk gebruikt kan worden. Een hoger rendement betekent minder energieverlies bij het laden en ontladen van de batterij.

  • Levensduur:

Dit wordt gemeten in het aantal laad-/ontlaadcycli dat de batterij kan doorlopen voordat deze vervangen moet worden. Een batterij met een langere levensduur biedt meer duurzame voordelen op lange termijn.

Illustratie van het verhoogde rendement van de duurzame energie van een huishouden na installatie van een thuisbatterij.

Hoe werkt een batterij voor zonnepanelen?

Zonnepanelen produceren gelijkstroom (DC), die naar de batterij wordt geleid. De batterij slaat deze energie op in chemische cellen en kan deze later weer afgeven als wisselstroom (AC) via een omvormer, zodat je je zelf opgewekte energie in huis kunt gebruiken.

Om de laad- en ontlaadcycli te optimaliseren, wordt vaak een Energy Management System (EMS) gebruikt. Dit systeem bewaakt de energieproductie en -consumptie van de zonnepanelen, zodat de batterij op het meest geschikte moment kan worden geladen of ontladen. Een Battery Management System (BMS) helpt ook bij het bewaken van de batterijstatus en draagt bij aan de veiligheid en levensduur van het systeem.

Waarom zou je een batterij installeren?

Hoewel de initiële kosten een overweging zijn, is een batterij een logische stap in je Thuis Ecosysteem na je zonnepanelen en zorgt dit voor significante voordelen. Het stelt je in staat om overtollige zonne-energie op te slaan voor gebruik op momenten dat je zonnepanelen niet actief zijn, zoals bij bewolkt weer of 's nachts. Hierdoor kun je meer zelfvoorzienend worden en minder afhankelijk zijn van het elektriciteitsnet.

Vrouw geniet van een gezellige zomeravond in huis met sfeer verlichting die aangestuurd wordt door de thuisbatterij

Dit zorgt voor maximale zelfconsumptie van de opgewekte energie, wat je energierekening verlaagt. Daarnaast biedt een thuisbatterij een betrouwbare energievoorziening tijdens stroomuitval, waardoor je altijd toegang hebt tot elektriciteit. Verder draag je bij aan een duurzamer energieverbruik, omdat je ecologische voetafdruk kleiner wordt door het efficiënter gebruik van groene energie.

Tot slot helpt een thuisbatterij de belasting op het elektriciteitsnet te verminderen, wat bijdraagt aan een stabielere energievoorziening voor de hele gemeenschap.

Klaar om te investeren in een batterij voor zonnepanelen? Neem een kijkje op onze thuisbatterij pagina en vraag een offerte aan. Energreen staat klaar om je te adviseren en te begeleiden bij je keuze.

Vraag jouw gepersonaliseerde offerte aan bij Energreen.

Ontvang nu jouw gepersonaliseerde offerte door de perfecte configuratie in slechts een paar klikken te berekenen. Maak de overstap naar groene energie eenvoudig en ontdek hoeveel je kan besparen!

© 2024 Energreen. All rights reserved.