Terug

Hoe zit het met de slimme meters?

afbeelding slimme meter

De uitrol van de digitale meter

Sinds januari 2021 is het nieuwe injectietarief van kracht in Vlaanderen. Dit leidt overal tot de installatie van slimme of bidirectionele meters in Vlaanderen. Maar wat is dat precies? Hoe werkt die meter? En hoe zit het voor Wallonië en Brussel? Wat zijn de voordelen van dit soort meter? We leggen het je allemaal uit.

Afbeelding slimme meter

Wat is een bidirectionele meter?

Een bidirectionele meter is een slimme digitale meter die de opgenomen energie (verbruikt) en de teruggeïnjecteerde energie (geproduceerd) op het gemeenschappelijk elektriciteitsnet afzonderlijk meet. De meter registreert dus zowel de bruto-afname (de stroom die je van het net afneemt) als de bruto-injectie (de stroom die je op het net plaatst, omdat je die niet meteen gebruikt).

Wat zijn de voordelen van de slimme meter?

De voordelen van een slimme meter zijn talrijk:

  • Automatische meterstanden: Je slimme meter stuurt de meterstanden automatisch door naar je netbeheerder (DNB), waardoor je een beter overzicht krijgt van je energieverbruik.
  • Op afstand instelbaar: Je kunt de meter op afstand instellen, zowel de aansluiting op als de loskoppeling van het net.
  • Nauwkeurig en betrouwbaar: Dit soort meter is heel nauwkeurig en minder gevoelig voor fouten.
  • Online inzage: Je kunt de gegevens over je elektriciteitsverbruik online raadplegen, wat je helpt om bewuster met je energie om te gaan.
  • Slimme toepassingen: De slimme meter maakt het eenvoudig om slimme toepassingen aan te sluiten, zoals energiebeheersystemen of slimme thermostaten.
  • Privacybescherming: Sommige mensen vrezen dat hun privacy in het gedrang komt als de gegevens dagelijks naar de netbeheerder worden gestuurd. Niets is minder waar; de gegevens worden versleuteld en via een beveiligd netwerk verstuurd.

Digitale meter afbeelding

Hoe zit het voor Wallonië en Brussel?

In Wallonië en Brussel verloopt de uitrol van slimme meters langzamer dan in Vlaanderen. De focus ligt voorlopig op pilootprojecten en de installatie van slimme meters bij nieuwe gebouwen of bij renovaties. De doelstelling is om de voordelen van slimme meters geleidelijk aan meer huishoudens te laten ervaren, terwijl er gewerkt wordt aan een volledige implementatie op langere termijn.

Voordelen specifiek voor Vlaanderen

De slimme meter biedt in Vlaanderen extra voordelen door het nieuwe injectietarief en de Vlaamse premies voor thuisbatterijen. Met een slimme meter kun je nauwkeurig bijhouden hoeveel energie je op het net injecteert en hoeveel je verbruikt, wat je helpt om je eigen verbruik te optimaliseren. Dit is vooral belangrijk omdat de digitale meter niet meer terugdraait zoals de oude mechanische meter, wat betekent dat je direct inzicht hebt in je nettoverbruik.

Conclusie

De introductie van de slimme meter in Vlaanderen brengt veel voordelen met zich mee, zowel op het gebied van nauwkeurigheid als gebruiksgemak. Het helpt je om je energieverbruik beter te beheren en biedt mogelijkheden voor verdere optimalisatie van je energiegebruik. Hoewel de uitrol in Wallonië en Brussel nog in een vroeg stadium verkeert, zijn de eerste stappen gezet naar een toekomst waarin slimme meters een centrale rol spelen in duurzaam energiebeheer.

Wil je meer weten over slimme meters en hoe ze jouw energiebeheer kunnen verbeteren? Neem contact op met Energreen voor deskundig advies en oplossingen op maat.

Meer weten?

⚡Klaar om je eigen energie te produceren en geld te besparen?

© 2024 Energreen. All rights reserved.