Terug

Op welke steun heb je recht?

Beschikbare premies voor jouw warmtepomp

thermodynamische_boiler_afbeelding.jpg

Heb je gekozen voor een energie-efficiënte boiler om kosten te besparen?

Ontdek welke premies beschikbaar zijn voor de installatie van een warmtepomp voor sanitair warm water. Deze premies verschillen per gewest en kunnen oplopen tot 70% van de factuur. We leggen alles voor je uit.

We beginnen met het verschil tussen een warmtepomp en een warmtepompboiler:

  • Een warmtepomp verwarmt een ruimte en kan eventueel ook voor sanitair warm water zorgen.
  • Een warmtepompboiler zorgt alleen voor sanitair warm water.

een warmte pomp op het terras naast een duurzame woning

Premies voor Warmtepompen in Vlaanderen: Wat je moet weten in 2024

Als je overweegt om een warmtepomp te installeren in Vlaanderen, zijn er verschillende premies beschikbaar die je investering aanzienlijk kunnen verlagen. In dit blogartikel leggen we uit welke premies je kunt aanvragen, hoeveel je kunt ontvangen en wat de voorwaarden zijn.

Basispremie

De basispremie voor de installatie van een warmtepomp in Vlaanderen bedraagt 300 euro. Dit bedrag kan echter variëren afhankelijk van specifieke omstandigheden en de categorie waartoe je behoort.

Verhoging voor nachttarief- en beschermde klanten

Voor klanten met een uitsluitend nachttarief of beschermde klanten is er een mogelijke verhoging van de premie tot 360 euro. Dit geldt voor zowel warmtepompen als warmtepompboilers​ (Vlaanderen.be)​.

Maximale Premiepercentages

De premie kan tot 50% van het factuurbedrag bedragen voor eigenaar-bewoners uit de laagste inkomenscategorie en voor verhuurders aan een woonmaatschappij. Voor eigenaar-bewoners uit de middelste en hoogste inkomenscategorieën en andere investeerders bedraagt de premie maximaal 40% van het factuurbedrag​ (Vlaanderen.be)​​.

Specifieke Premiebedragen (2024)

Voor eigenaar-bewoners uit de laagste inkomenscategorie en verhuurders aan een woonmaatschappij:

Basispremie: 1080 euro Nachttariefpremie: 1620 euro Voor eigenaar-bewoners uit de middelste en hoogste inkomenscategorie en andere investeerders:

Basispremie: 900 euro Nachttariefpremie: 1080 euro

Hoe vraag je de premie aan?

Om in aanmerking te komen voor de premie, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen en specifieke documenten indienen. Deze documenten omvatten onder andere facturen, een attest van de aannemer met technische informatie over de nieuw geplaatste warmtepomp, en eventueel een omgevingsvergunning en EPC-aangifte​ (Vlaanderen.be)​.

Voorwaarden en aanvullende informatie

Het is belangrijk om te weten dat de premieaanvraag ook afhankelijk is van de eindfactuurdatum en de specifieke installatie-eisen. Bovendien kunnen de premiebedragen verdubbelen als het gebouw waar de warmtepomp wordt geplaatst zich in een gebied zonder aardgasnet bevindt​.

Voor meer gedetailleerde en de meest up to date informatie of om je aanvraag in te dienen, kun je de Mijn VerbouwPremie pagina bezoeken.

Premie van gemeente of provincie?

Sommige gemeenten of provincies bieden een premie aan voor de installatie van je warmtepomp. Met de Premiezoeker van de Vlaamse Overheid kan je eenvoudig controleren welke premies er beschikbaar zijn in jouw gemeente.

energiescan-huis.jpg

Premie in het Waals Gewest

Voor de installatie van een energie-efficiënte boiler varieert de basispremie tussen 500 en 3.000 euro per woning, afhankelijk van je inkomen en de situatie van je woning. Een energieaudit is vereist voor de premieaanvraag, waarbij de uitvoering van de werkzaamheden binnen zeven jaar na de audit moet plaatsvinden. Meer informatie vind je via de website van de Waalse overheid.

Premie in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

In Brussel varieert de premie tussen 1.400 en 1.600 euro per woning, tot 50% van de factuur. Ook hier hangt de premie af van je inkomen en de woningsituatie, met specifieke eisen aan de installateur en het gebouw. Meer informatie vind je via renolution.brussels.


Conclusie

Het installeren van een warmtepomp kan financieel aantrekkelijker worden door de beschikbare premies. Door gebruik te maken van deze subsidies kun je de kosten van je investering aanzienlijk verlagen, vooral als je in aanmerking komt voor de verhoogde premies. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over de voorwaarden en het aanvraagproces om het maximale voordeel te behalen.

Neem contact op met Energreen, voor meer informatie en hulp bij je premieaanvraag. We begeleiden je graag door het proces en zorgen ervoor dat je alle beschikbare steun krijgt.

Morgen zal alle geproduceerde energie hernieuwbaar zijn.

Een warmtepomp voor bij jou thuis?

Energreen biedt een aanpak op maat van je woning en situatie.

Wens je een A-Z energie optimaal huis?

Alleen bij Energreen kan je een alomvattende oplossing op maat vinden.

© 2024 Energreen. All rights reserved.