Terug

Wat is de levensduur van een zonnepaneel?

Benieuwd naar hoe lang jouw zonnepanelen meegaan?

Een grote zonnepaneelinstallatie tijdens een gloeiende zonsopgang met dreigende wolken

Zonnepanelen zijn ontworpen om lang mee te gaan, dankzij hun robuuste constructie en minimale onderhoudsvereisten. Met de juiste zorg kunnen ze meer dan 25 jaar energie produceren.

Na installatie behouden ze tijdens de eerste 10 jaar bijna hun maximale efficiëntie. Tussen 10 en 25 jaar blijft hun rendement hoog, meestal tussen de 80% en 90% van het oorspronkelijke vermogen.

Sommige geavanceerde panelen, zoals de Maxeon-panelen van Sunpower, bieden zelfs een garantie tot 40 jaar.

Waarom zijn zonnepanelen duurzaam?

Zonnepanelen zijn gemaakt van duurzame materialen zoals silicium, dat bestand is tegen de elementen en langzaam slijt. Dit betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over frequente vervanging. Ze zijn ook onderhoudsarm, wat betekent dat je na de installatie weinig kosten hebt.

Het is belangrijk om te weten dat de efficiëntie van zonnepanelen na verloop van tijd geleidelijk afneemt door blootstelling aan weersinvloeden en natuurlijke degradatie. Deze geleidelijke afname in efficiëntie wordt productievermindering genoemd.

gecertificeerd installateur wandelt over plat dak om  zonnepanelen te installeren.

Componenten van de installatie: Omvormers en zonne-batterijen

Naast zonnepanelen zijn omvormers en een thuisbatterij essentiële onderdelen van een fotovoltaïsche installatie.

De omvormer speelt een cruciale rol door gelijkstroom om te zetten in wisselstroom voor huishoudelijk gebruik. De levensduur van een omvormer varieert meestal van 10 tot 15 jaar, afhankelijk van het type en de kwaliteit. Voor een langere levensduur is het belangrijk om de omvormer niet bloot te stellen aan overmatige hitte of vocht.

Een thuisbatterij slaat overdag opgewekte energie op voor gebruik tijdens minder zonnige perioden. Hun levensduur varieert sterk, van 5 tot 15 jaar, afhankelijk van het merk en gebruik. Kies een batterij die past bij jouw energiebehoeften en locatie.

Recycling van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn duurzaam, maar als ze aan het einde van hun levensduur komen, kunnen ze worden gerecycled. Materialen en componenten worden hergebruikt voor nieuwe panelen of andere toepassingen, wat bijdraagt aan een circulaire economie.


Conclusie

Klaar om jouw energieverbruik te verlagen met zonnepanelen? Ontdek hoe je kunt profiteren van duurzame energieoplossingen en neem vandaag nog contact op voor meer informatie over de levensduur en efficiëntie van zonnepanelen.

Zonnepanelen bij jou thuis?

Energreen biedt een aanpak op maat van je woning en situatie.

Wens je een A-Z energie optimaal huis?

Alleen bij Energreen kan je een alomvattende oplossing op maat vinden.

© 2024 Energreen. All rights reserved.