Terug

Zonnepanelen: een installatie voor elk type dak

De voor en nadelen van elk type zonnepaneelinstallatie

Energreen-photovoltaique-entretien-1.avif
Zonnepanelen zijn een geweldige manier om zelf energie op te wekken, maar wist je dat het rendement onder andere afhangt van hoe ze op je dak worden geplaatst?

Laten we eens kijken naar de verschillende manieren om zonnepanelen te installeren, zodat je het beste uit je investering en je ecosysteem kunt halen, afhankelijk van je daktype.

energiescan-huis.jpg

Op je bestaand schuin dak

De meest voorkomende installatiemethode is het plaatsen van zonnepanelen op je bestaande dakbedekking, zoals dakpannen of leisteen. De installateur verwijdert een paar dakpannen, bevestigt haken aan het dakbeschot, en monteert aluminium rails waar de panelen op worden geschroefd.

Voordelen:

Betere productie: Doordat er ruimte zit tussen je dak en de panelen, kunnen ze beter ventileren en behouden ze een optimale temperatuur. Dit betekent dat ze efficiënter werken. Betere waterdichtheid: Omdat ze je dak niet aanraken en het water vlot kan wegvloeien, blijft de waterdichtheid behouden. Betere isolatie: In de zomer houden ze je huis koeler doordat de zon minder direct op je dakbedekking schijnt.

Nadelen:

Esthetische impact: Hoewel de panelen functioneel zijn, kunnen ze het uiterlijk van je huis veranderen, wat niet altijd als esthetisch aantrekkelijk wordt ervaren. Moeilijke toegang voor onderhoud: Het kan lastig zijn om de panelen te bereiken voor onderhoud of reparaties, vooral als het dak steil is.


In het dak geïntegreerd

Hierbij worden zonnepanelen deels geïntegreerd in je dakbedekking, zoals dakpannen of leien. Dit is een esthetische keuze die vaak wordt gemaakt bij renovaties of nieuwbouw, omdat de panelen naadloos in het ontwerp passen.

Voordelen:

Esthetisch en discreet: Ze vallen minder op omdat ze deel uitmaken van je dak. Goed bij renovaties: Je kunt ze integreren in de nieuwe dakbedekking, wat kosten bespaart.

Nadelen:

Ingewikkelde installatie: Het vereist een ervaren installateur om ervoor te zorgen dat er geen lekkages of isolatieproblemen ontstaan. Mogelijke oververhitting: Slechte integratie kan leiden tot oververhitting van de panelen, waardoor ze minder efficiënt werken. Hogere kosten: Het is gemiddeld 500 tot 1000 euro duurder dan de installatie op het dak.

zonnepanelen systeem op plat dak van bedrijf

Op een plat dak

Heb je een plat dak? Dan kunnen zonnepanelen nog steeds geïnstalleerd worden, maar je moet letten op de juiste helling en oriëntatie. Het is ideaal om ze op een structuur met een hoek te plaatsen voor een optimaal rendement, hoewel je ze ook rechtstreeks in je dakbedekking kunt integreren. Dit systeem wordt veelal gebruikt bij grote bedrijven.

Voordelen:

Optimale oriëntatie: Met de juiste helling en richting kun je het maximale uit je panelen halen. Flexibiliteit: Je kunt de panelen zo aanpassen dat ze het meeste zonlicht opvangen gedurende de dag.

Nadelen:

Duurder: De installatie op een plat dak is ingewikkelder en kost meer, maar de hogere opbrengst maakt het vaak de moeite waard.


Op de grond

Als je genoeg ruimte hebt rond je huis, kun je overwegen om zonnepanelen op de grond te plaatsen. Ze worden gemonteerd op een structuur die aan betonnen steunen is bevestigd, met een optimale oriëntatie naar het zuiden.

Voordelen:

Makkelijk te installeren: Geen speciale gereedschappen of vaardigheden nodig. Optimale oriëntatie: Je kunt de panelen zo plaatsen dat ze maximaal zonlicht ontvangen.

Nadelen:

Schaduw gevoelig: Zorg ervoor dat er geen schaduwen zijn die de panelen kunnen blokkeren, anders kan dit hun efficiëntie verminderen. Ruimteverlies: je verliest bruikbare ruimte op de grond.


Op een gevel

Als je dak te klein is of de oriëntatie niet optimaal is, kun je overwegen om panelen op je gevel te monteren. Dit vereist echter vaak een bouwvergunning en kan minder esthetisch zijn dan andere opties.

Voordelen:

Meerdere panelen mogelijk: Je kunt meerdere rijen panelen monteren voor meer opbrengst. Een nieuwe gevel: Heeft je gevel nood aan vernieuwing en heb je elders geen geschikte plaats voor zonnepanelen? Overweeg dan een moderne look door je zonnepanelen te integreren in je gevel.

Nadelen:

Vergunning vereist: Voor deze installatie is een bouwvergunning nodig. Esthetisch ingrijpend: Hoewel functioneel, kan het er minder mooi uitzien dan op het dak.

Zonnepanelen systeem op een gevel én op zonnevolgers voor een optimale opbrengst van groene energie

Zonnevolger

Een zonnevolger is een geavanceerd systeem dat de panelen gedurende de dag met de zon mee laat draaien. Dit verhoogt de opbrengst aanzienlijk, maar vereist meer ruimte en is duurder om te installeren.

Voordelen:

Maximale opbrengst: Ze volgen de zon gedurende de dag voor maximale energieproductie.

Nadelen:

Kostprijs en onderhoud: Dit geavanceerd systeem komt met een prijskaartje en vergt tijdig en regelmatig onderhoud om een optimale werking te garanderen. Teveel opbrengst: Om de investering in een zonnevolger te verantwoorden moet alle opgewekte energie optimaal benut worden. (Een batterijsysteem kan hierbij helpen)


Ben je klaar om zonnepanelen te installeren maar weet je niet welke optie het beste bij jouw situatie past?

Neem contact op met een van onze experts voor advies op maat en een persoonlijke offerte. Energreen staat klaar om je te begeleiden bij je energieproject, zodat je in alle rust kunt investeren in groene energie.

Zonnepanelen bij jou thuis?

Energreen biedt een aanpak op maat van jouw woning en situatie.

Wens je een A-Z energie optimaal huis?

Alleen bij Energreen kan je een alomvattende oplossing op maat vinden.

© 2024 Energreen. All rights reserved.